ARENA CINEPLEX | RODA CINEPLEX | MOBIL3DCINEMA
“Cinema is a matter of what's in the frame and what's out”
― Martin Scorsese
KONTAKT INFO
  • Adresa: Požeška 83a
    11030 Beograd
    SRBIJA
  • Telefon: +381 (0) 11 254 52 60

18. IZDANJE FESTIVALA SLOBODNA ZONA U ARENI CINEPLEX

11 dokumentarnih i igranih filmova od 3. do 8. novembra

18. izdanje festivala Slobodna zona biće održano od 3. do 8. novembra u bioskopu Arena Cineplex. U novosadskoj Areni biće prikazano 11 dokumentarnih i igranih ostvarenja autentičnog izraza koja teraju na razmišljanje i preispitivanje. Festival će biti otvoren 3. novembra u 19:30h domaćom premijerom filma „Trougao tuge” Rubena Estlunda, ovenčanog Zlatnom palmom na 75. Kanskom festivalu.
Osim filma “Trougao tuge”, među hitovima ovogodišnje Slobodne zone nalaze se i dokumentarac o Bouviju (“Moonage Daydream”), drama-komedija o obudoveloj učiteljici u potrazi za seksualnim zadovoljstvom koju tumači Ema Tompson (“Srećno, Leo Grande”), priča o nastanku #MeToo pokreta i novinarkama koje su tome doprinele sa Keri Maligan i Zoi Kazan u glavnim ulogama (“Rekla je...”), porodična saga smeštena u Njujork osamdesetih (“Vreme armagedona”) sa Entonijem Hopkinsom i En Hatavej...
Posebno je zanimljiva selekcija filmova posvećena ženama koje prkose konvencijama i ustaju protiv nametnutih normi: "Korset" - o austrijskoj carici Elizabeti Bavarskoj, gladnoj znanja i željnoj života a prisiljenoj da jedino brine o svom izgledu; "Pisanje vatrom" - o indijskim novinarkama, pripadnicama kaste "nedodirljivih" koje kod kuće nemaju ni struju, ali pokreću digitalno izdanje novina i pišu o tradiciji, korupciji, seksualnom nasilju nad ženama;
"Četiri sunca i klavir" je dokumentarac muzičara Borisa Kovača o ljudima koji žive na salašima, onako kako se tamo živelo stotinama godina, i koji su potpuno nezavisni od sistema, do te mere da ne dobijaju nikakve račune (za komunalije) odnosno, "nikome ne polažu račune".
Kompas Slobodne zone, debatni program, koji se sastoji od otvorenih diskusija inspirisanih temama pokrenutim u pojedinim filmovima, održava se drugu godinu zaredom u Novom Sadu, a prvi put u potpunosti u našem gradu. Urednik debatnog programa Ivan Milenković i njegovi sagovornici ove godine će diskutovati o temama obrađenim u filmovima „Prekovremeni rad” i „Pisanje vatrom”. Da li i na koji način fizički rad može ponovo da postane politički ulog biće jedno od pitanja na Kompasu nakon projekcije filma „Prekovremeni rad” u 17h, u subotu, 5. 11. u Areni Cineplex. Učesnici panela su Jelena Lalatović, književna kritičarka i pisac Luka Tripković iz Beograda.
Film „Pisanje vatrom”, o indijskim novinarkama iz kaste „nedodirljivih” koje pokreću digitalno izdanje novina, poslužio je kao inspiracija za panel o hrabrosti, slobodnom izveštavanju, kao i napetosti između profesionalnih novinara i centara političke moći. O tome će, na Kompasu 6. 11. nakon projekcije filma od 17 sati, u Areni Cineplex Ivan Milenković razgovarati sa novinarkom Marijom Vučić iz Beograda i književnicom Tanjom Mravak iz Splita.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institute, dok je debatni program Kompas Slobodne zone deo programske linije Druga Evropa koju je podržala Fondacija Novi Sad: Evropska prestonica kulture.

 


comments powered by Disqus



DANAS NA REPERTOARU 29.03.2024.

2024-03-29

ZA DANAS TOLIKO

VAU VAU ZVEZDA 2 (sinhronizovano)

UKUS LJUBAVI

Artur Kralj

Godzilla x Kong: Novo Carstvo 3D

RUSKI KONZUL

JORGOVANI

Preuzmi aplikaciju

Roda cineplex brzi repertorar